KIERRÄTYSMUOVIN KÄYTTÖ ON MUOVITEHTAAN VASTUUTA PARHAIMMILLAAN

Kierrätysmuovin käyttö on tullut jäädäkseen. Myös meille Ykkösmuovilla on tärkeää olla mukana globaaleissa talkoissa, joilla pyritään vähentämään kierrätyskelvottoman muovin käyttöä. Tämä on meille vain yksi tapa lisätä ekologisuutta toiminnassamme. Vuonna 2020 tehtaamme katolle valmistui oma aurinkovoimala. Aurinkovoimalamme avulla pystymme kattamaan noin 17 % tehtaamme sähköntarpeesta.

Kierrätysmuovin kasvaneen kysynnän haasteet on tehty voitettaviksi

Mielestämme kierrätys on jo itsestäänselvyys ja haluamme suomalaisena yrityksenä olla muiden mukana edistämässä muovin kierrätystä. Siirrymme kierrätysmuovin käyttöön vaiheittain sitä mukaa, kun resurssit antavat myöten. Tällä hetkellä valmistamme kierrätysmuovista kansiotaskuja ja L-taskuja omalla tehtaallamme, Suomusjärvellä.

Ykkösmuovi kierrätysmuovitasku
Kierrätysmuovista valmistettu L-tasku

Vastuullisuus on sydäntämme lähellä ja asiakkaamme arvostavat sitä. Kierrätysmuovin kysyntä kasvaa koko ajan. Valitettavasti sen käyttömahdollisuudet ovat vielä rajalliset mm. raaka-aineen hankalan saatavuuden ja voimakkaasti vaihtelevan hinnan vuoksi eikä kierrätetystä muovista pystytä valmistamaan esimerkiksi lasinkirkkaita tuotteita. Toivomme, että ajan kanssa mahdollisuudet kierrätysmuovin käyttöön kasvavat.

Paljon muuta eroa “perinteiseen” muoviin ei kierrätetyllä käytännössä olekaan. Siitä voidaan valmistaa monipuolisesti erilaisia tuotteita eikä valmistusprosessi sinällään muutu. Ainoastaan byrokratia kierrätysmuovin käytön takana on monimutkaisempaa, vaikka voisi ajatella asian olevan juuri toisin päin. Meiltäkin löytyvät vaaditut dokumentoinnit ja sertifikaatit, joilla tarvittaessa todennamme, että käyttämämme muovi on kierrätettyä.

Ympäristömme on lujilla – muovia kierrättämällä sen taakka kevenee

Muovi on kuitenkin tosi asiassa mainettaan parempi. Oikein kierrätettynä se ei ole niin kuormittavaa ympäristölle kuin perinteisesti on ajateltu. Luontoon jätettäessä muovi muuttuu haitalliseksi.

Itse asiassa muovi on oikein käytettynä varsin arvokas ja hyödyllinen raaka-aine. On sanottu, että ilman muovia maapallo olisi varsin kestämättömällä kaistalla, sillä korvaavien raaka-aineiden käyttö kuormittaisi ympäristöämme monin verroin enemmän. Esimerkiksi kangaskassin kuormittava vaikutus ympäristölle on suurempi.

Suomen ympäristökeskus selvitti, että kangaskassin elinkaaren aikana aiheuttamat kasvihuonepäästöt ovat n. 130-kertaiset verrattuna kierrätysmuovista valmistettuun kassiin. Myös vedenkulutuksen ja maankäytön osalta kierrätysmuovikassi päihittää kankaisen vaihtoehdon mennen tullen. (uusiomuovi.fi)

Muovin kierrätyksessä on kyse kokonaisesta prosessista, johon kuuluvat keräys, lajittelu ja uusiokäyttö joko raaka-aineena tai energianlähteenä (poltto). Muovin edut liittyvät sen ylivoimaisiin uusiokäyttömahdollisuuksiin:

– Muovista valmistetaan tuotteita, joita voidaan käyttää kymmeniä ellei satoja vuosia. 
– Muovi on loistokohde kierrättää eikä sen uudelleen prosessoiminen vaadi kovinkaan paljoa energiaa. 
– Muovista voidaan poltettaessa saada energiaa, kuten sähköä tai lämpöä.

Materiaalien kierrätys säästää luontoa

Tule mukaan talkoisiin!

Me Ykkösmuovilla olemme sitä mieltä, että muovi sopii erinomaisen hyvin kierrätettäväksi. Siksi kannustamme ja olemme osaltamme mukana, että kierrättämistä muovialalla kehitetään edelleen helpommaksi, kattavammaksi ja kustannustehokkaammaksi. Kutsumme siis sinutkin kierrättämään.

Heräsikö kysyttävää valmistamistamme kierrätysmuovituotteista? Ota yhteyttä! Autamme mielellämme.