Hyppää sisältöön

SILKKIPAINON HISTORIAA

Mitä tarkoitetaan silkkipainolla?

Silkkipaino eli seripaino (ransk. sérigraphie) on painomenetelmä, jossa silkkipainoväri painetaan painettavan materiaalin pinnalle kehykseen pingotetun seulakankaan läpi. Silkillä painaminen vaatii monta eri työvaihetta, tarkkuutta ja huolellisuutta. Painomenetelmänä silkkipaino on perinteinen, paljon käsityötä sisältävä menetelmä. Painettavan esineen ei tarvitse olla puristuksissa eikä sen tarvitse olla tasainen. Tämä mahdollistaakin silkillä painamisen hyvin monenlaisille materiaaleille kuten paperille, tekstiileille, puulle, metalleille, lasille, muoville ja kankaalle. Silkkipainovärit ovat monipuolisia käyttää ja niillä saadaan aikaan peittäviä, kestäviä ja tarvittaessa erittäin paksuja väripintoja, joita muilla painomenetelmillä olisi mahdotonta toteuttaa.

Painokuvio luodaan seulakankaalle sapluunan avulla, joka on kiinnitetty painoaihion alareunaan. Sapluuna estää seulan toiminnan niistä kohdista, joista värin ei haluta siirtyvän painettavalle pinnalle. Silkillä painettaessa käytetään kumilastaa eli raakelia, jolla painoväri vedetään seulakankaan läpi kehyksen alla olevaan paperiin tai muuhun painoalustaan. Silkillä painamisen hienous piilee siinä, että painoväri läpäisee seulan vain kuva tai teksti aiheen kohdalta toistaen tarkasti kuvion/tekstin jokaisella painokerralla. Kuten muissakin graafisten töiden menetelmissä, jokaista väriä varten tarvitaan oma painokertansa. Tästä voit tutustua silkkipainatukseen meillä Ykkösmuovissa.

Silkkipainon historia ulottuu Kiinaan ja Japaniin

Silkkipainatuksen historia on rikas ja mielenkiintoinen. Kiehtova tekniikka on ollut todellinen innoituksen lähde ja se juontaa juurensa kauas Kiinan ja Japanin historiaan. Silkkipainotekniikkaa pidetään taiteen ja käsityön yhdistelmänä, joka on inspiroinut luovia sieluja vuosisatojen ajan. Kiinassa silkkipainomenetelmä on ollut suosittu mm. lakkatöissä. Japanilaiset puolestaan koristivat silkkipainotöillä juhlavaatteitaan ja seinäpintoja. Silkkipainomenetelmässä käytettiin tuolloin luonnonsilkkikangasta. Silkki on valkuaisainekuitu, joka on materiaaliltaan kiiltävä, pehmeä ja luja. Siksi se on ollut arvostettu mm. vaatekankaana. Silkkikangas on silkkiperhosen toukkien koteloista eli kokongeista kelattua kuitua. Suurin osa maailman silkistä valmistetaan vielä nykyisinkin Itä-Aasiassa.

Silkkikangasta on käytetty maalauskankaana

Silkkiä käytettiin Kiinassa maalauskankaana ennen paperin keksimistä. Arkeologisten kaivausten mukaan silkkitehtaita on ollut vähintään 5500 vuoden ajan. Vanhin löydetty silkkikangas on n. 4700 vuotta vanha. Silkkipainon nimitys tulee siitä, että aikaisemmin seulakankaana käytettiin silkkiä, nykyään seulakangas on kuitenkin useimmiten valmistettu polyesteristä. Seulakangas voidaan valmistaa myös polyamideista, kuten nailonista tai perlonista tai metalleista, kuten teräksestä ja pronssista.

Silkkitie oli silkin kauppaamiseen avattu kauppareitti

Jo ennen antiikin aikaa Kiinasta myytiin silkkiä Eurooppaan. Historiasta tunnettu Silkkitie avattiin silkin kauppaamiseen Aasian poikki 200-luvulla eaa.  Karavaanarit kuljettivat silkkipakkoja Silkkitietä pitkin Syyrian satamiin ja sieltä laivoilla Eurooppaan. Etelä-Eurooppaan, pääasiassa Sisiliaan, tuotiin silkkiperhosen toukkia 1100-luvulla ja Ranskaan 1400-luvulla. Myös Suomessa mulperipuuta yritettiin viljellä silkintuotantoon 1750-luvulla, mutta puut eivät kestäneet Suomen kylmiä talvia.

Silkkipainomentelmä on ollut taiteilijoiden ja suunnittelijoiden itseilmaisutapa

Silkillä painaminen on taiteellinen ja luova itseilmaisutapa, joka on mahdollistanut taiteilijoiden ja suunnittelijoiden ilmaista itseään katsojaa syvällisesti koskettavalla tavalla.Jokainen painettu pinta on kuin pieni ikkuna taiteilijan sieluun. Käsityöläiset ovat vuosisatojen ajan hioneet tätä taitoa, luoden upeita ja yksityiskohtaisia töitä. Silkkipainatus vaatii tarkkuutta, kärsivällisyyttä ja luovaa silmää. Lopputuloksena on aina jotakin erityistä. Jokainen silkkipainettu teos on yksilöllinen ja kantaa mukanaan oman tarinansa. Vaikka nykyään painatus on suurelta osin automatisoitua, käsityön henki elää edelleen vahvana.

Silkkipainannan historiaa Suomessa

Silkillä painamisen historia Suomessa ulottuu 1930-luvulle, jolloin Helsingin taidevärjäämö ry:n perustajat Sirkka ja Uuno Sinervä toivat ensimmäisen silkkipainon Suomeen tekstiilien painamista varten Berliinin messuilta. Ensimmäinen silkkipaino aloitti toimintansa Kromipaino Oy:ssä vuonna 1948. Silloin silkillä painettiin etikettejä paperille. 1950-luvulla Marimekko aloitti toimintansa silkkipainetuilla puuvillakankailla.

Serigrafia sana tulee kreikankielisten sanojen yhdistelmästä

Serigrafia nimitystä käytetään silkkipainomenetelmästä erityisesti taidegrafiikassa. Serigrafia sana tulee kreikankielisten sanojen yhdistelmästä ser-silkki ja grafia-kirjoittaa. Serigrafiaa pidetään erityisesti värimenetelmänä. Suomalaisia silkkipainografiikan uranuurtajia ovat olleet 1950-luvulla Tuulikki Pietilä ja Matti Petäjä. Suomen Taideakatemiassa opetusohjelmaan kuului Tuulikki Pietilän opettajakaudella serigrafia. Sittemmin taidegrafiikan opettaminen painottui muihin menetelmiin.

Silkkipainatus nykyajan teollisuudessa

Koneellinen ja teollinen painatus ovat tuoneet mukanaan tehokkuutta ja skaalautuvuutta, mutta eivät ole vähentäneet tämän menetelmän ainutlaatuista luonnetta. Modernin silkkipainatuksen mahdollisuudet ovat loputtomia. Nykypäivänä silkkipaino on yhä suositumpi tapa luoda upeita, yksilöllisiä tuotteita. Silkkipainon taika piilee siinä, että se yhdistää käsin tehdyn työn ja modernin teknologian harmoniseksi kokonaisuudeksi.  Silkkipainatuksen käytöstä nykyajan teollisuudessa lisää seuraavassa blogi postauksessa.

Lähteet: Wikipedia, Kanerva R. & Koskela M. Silkkipaino, Serigrafia. Luova Grafiikka Ry. Jyväskylä 1979, Tekoäly, AI (Artificial Intelligence)