ALIPAINE- ELI TYHJIÖMUOVAUSPROSESSIN AVULLA MUOVI MUOVAUTUU MONEEN MUOTOON

Muovin alipaine- eli tyhjiömuovausprosessin (eng. thermoforming, formpressning) avulla voidaan toteuttaa hyvin erilaisia moniulotteisia muotoja, siksi se on mitä mainioin menetelmä ja soveltuu monenlaisten tuotteiden valmistukseen.

Tyhjiömuovausprosessi koostuu neljästä eri vaiheesta, jotka ovat lämmitys, muovaus, jäähdytys ja leikkaus.

Lämmitys vaiheessa tyhjiömuovauskoneen sähkövastuksilla lämmitetään työssä käytettävä levyaihio. Voimakasta alipainetta käyttämällä aihio imaistaan muotin pintaa vasten, jolloin levyyn kopioituvat muotin muodot. Muoviosa jäähdytetään, jonka jälkeen muovattu aihio irrotetaan muotista. Viimeisessä eli leikkaus vaiheessa reunat leikataan pois ja viimeistely tehdään CNC-tekniikkaa hyödyntämällä.

Muovien jaottelu kerta- ja kestomuoveihin

Muoveihin kuuluu laajasti erilaisia polymeerejä ja ne vaihtelevat ominaisuuksiltaan, käyttökohteiltaan, hinnaltaan ja kierrätettävyydeltään. Muovit voidaan jaotella kerta- ja kestomuoveihin. Kestomuovit soveltuvat hyvin muovattaviksi, koska ne voidaan sulattaa ja muotoilla uudelleen.

Muotin valmistukseen käytettävät materiaalit

Muotin valmistuksessa käytettävien materiaalien valikoima on melko laaja. Muotti voidaan valmistaa esim. puusta, alumiinista tai uretaanipohjaisesta hartsiseoksesta. Useat kestomuovit soveltuvat hyvin tyhjiömuovattaviksi. Materiaalin valintaan vaikuttaa mm. sarjakoko ja tuotteelta vaadittavat laatuominaisuudet. Lasinkirkas PETG, akryyli (PMMA), ABS, PP, PVC, polystyreeni (PS), polykarbonaatti ja polyeteeni soveltuvat tyhjiömuovaukseen.

Tyhjiömuovauksen etuja

Tyhjiömuovaus tekniikan etuna esim. ruiskuvalu tekniikkaan verrattuna on sen edullisuus, sillä muotin valmistaminen on huomattavasti halvempaa. Aloituskustannuksiltaan ja muottien valmistukseltaan tyhjiömuovaus on edullinen menetelmä. Tuotanto on mahdollista aloittaa nopealla aikataululla, joka on valmistavassa teollisuudessa merkittävä etu ja aina plussaa. Muita etuja ovat mm. tuotteiden keveys ja kestävyys. Valmistettavat tuotteet ovat mekaanisesti kestäviä, mutta kuitenkin keveitä. Menetelmällä onnistuu myös isokokoisten kappaleiden valmistaminen. Yksittäisistä protokappaleista lähtien on jo mahdollista valmistaa laadukkaita sarjoja. Työkaluihin on mahdollista tehdä muutoksia kesken prosessin, joka myös osaltaan tehostaa tuotantoa eikä työtä tarvitse aloittaa uudelleen alusta. Menetelmällä onnistuu myös värillisten tuotteiden valmistus.

Esimerkkejä tuotteista

  • Mikroruokapakkaukset
  • Kertakäyttömukit
  • Kattokuvut, kannet, kotelot, korkit jne.
  • Lääketieteessä tarvittavat välineet
  • Lasten lelut

Ykkösmuovi on aloittanut tyhjiömuovaus työt

Olemme kokeilleet menetelmää myös itse ja ensimmäiset tyhjiömuovatut tuotteet on toimitettu asiakkaalle. Valmistimme erän nimikylttien taustoja.

VIDEO:

NIMIKYLTTIEN URAPOHJIEN TYHJIÖMUOVAUSTA KONEELLA YKKÖSMUOVISSA

Mikäli kiinnostuit aiheesta lisää tai haluat tietää sopisiko menetelmä tuotteittesi valmistukseen, autamme mielellämme. Ota rohkeasti yhteyttä: marko.suominen(at)ykkosmuovi.fi

Lähteet verkkosivuilta: plastics.fi, plastec-finland.fi, aikolon.fi, muovia.com, muovicenter.com, valmistajat.fi